Youtips Archive

Deziweb WebhostingSatreparatie.nl

Satellietontvangst in het Algemeen

Satellietontvangst in het AlgemeenOntvanger - Algemeen
Via de antenne coax bereikt het door de LNBF omgezette frequentiebereik van een polarisatie de satellietontvanger. Hiermee maakt de gebruiker een keus uit welk programma er uiteindelijk op het scherm komt. Hierin verschilt de satellietontvanger niet wezenlijk van bijvoorbeeld een losse tuner voor de FM-radio. De satellietontvanger kan slechts een programma tegelijk ontvangen! Wie dus het ene station wil bekijken en tegelijkertijd een ander kanaal wil opnemen op de videorecorder, zal een tweede satellietontvanger moet aanschaffen of satelliet ontvanger met twin tuner.

Tot de bijkomende taken van de ontvanger behoort het voeden en besturen van de LNBF in de schotel. In het geval van bovengenoemde Universele LNBF bestaat dat uit de selectie van horizontale en verticale polarisatie en de keuze lage of hoge band. Hieruit blijkt dat de Universele LNBF vier bereiken kan omzetten, echter altijd slechts een tegelijk. Een tweede satellietontvanger via een tweeweg splitter aansluiten op een bestaande schotel, biedt dus slechts toegang tot een extra programma uit datzelfde bereik.

Universele LNBF

OVERZICHT
Monteren van de schotel voor de Astra/Hotbird werkt gelijk! klik hier

ALGEMEEN
Ik vond dit het moeilijkste onderdeel van het hele Internet via Satelliet gebeuren. Het valt niet mee om als leek een schotel uit te richten, doe het daarom zoals ik dat heb gedaan: bel iemand die het eerder heeft gedaan (dank je wel Frank!) of informeer bij de dealer.
Korte informatie voor de plaatsing van de schotel:
• Deze moet in de volgende richting kijken (voor de Astra!): 19.2° Oost of 28.2° Oost (t.o.v. het Zuiden)
• Voor de Eutel/Hotbird: hiervoor moet je ongeveer 5° meer naar het oosten mikken.
• De schotel MOET buiten staan ! Binnen werkt meestal niet !
• De schotel mag niet verder dan 30 meter van de receiver staan.
• De schotel moet minimaal een diameter van 60 centimeter hebben (voor het merendeel van Europa).
• Zorg ervoor dat de schotel vrij zicht heeft, dus geen bomen, panden, etc. ervoor !
• Controleer de helling van de schotel (voor Nederland tussen de 29° en 30°).
• Als je nog een LNB (de "kop") moet kopen, kijk dan eens naar een 2 of 4-voudige kop.
Voor wat betreft de LNB; een 2 of 4-voudige kop heeft het voordeel dat meerdere receivers van deze schotel tegelijk gebruik kunnen maken. Bijvoorbeeld 1 voor een standaard TV ontvanger en 1 voor Internet via Satelliet, of 1 voor TV in de woonkamer, 1 voor de slaapkamer en 1 voor Internet via Satelliet. Meestal is een dubbel uitgevoerde kop niet of niet veel duurder als een enkel uitgevoerde kop. Zoals ik al eerder aan gaf, zeker als je denkt het allemaal niet zelf te kunnen; vraag een vriend of de leverancier van de schotel om assistentie. Schaam je niet, want ook ik moest dat de eerste keer van een ander leren ! Hier geef ik een redelijk goede beschrijving hoe je de schotel moet plaatsen gebaseerd op de informatie van de Astra-website, ervaring en wat geluk ...

WAAR GA IK DE SCHOTEL PLAATSEN ?
Om te kunnen bepalen waar een schotel geplaatst kan worden, zul je eerst moeten weten waar de Astra 1 te vinden is. Voor Nederland is daar een ezelsbruggetje voor (voor andere landen kan dit licht afwijken). Meer info over het dekkingsgebied vind je hier. Kijk rond 12:45 's middags (GMT+1, zomertijd) waar de zon staat. Dit is ongeveer de positie van de Astra.

Voor de mensen die niet in Nederland wonen of het gewoon uit willen meten:

De exacte locatie van de Astra is 19,2° zuidoost vanaf het zuiden. Kijk af bij een buurman die ook een schotel heeft staan. Dat geeft je al een goede indicatie waar je heen moet richten.

Enkele belangrijke onderdelen van de schotel:
1. Schotel
2. LNB Arm
3. LNB houder
4. De LNB (ook wel "kop" genoemd)
5. Ophanging en hellingafstelling
6. Muurbeugel
7. Antenne kabel
8. F-connector
9. Satellietontvanger

Enkele belangrijke onderdelen van de schotel: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kunt de schotel alleen daar plaatsen waar U een vrij zicht hebt, of beter gezegd waar de schotel een vrij zicht heeft op de Astra 1. Er mogen dus geen huizen, schuren, bomen, of wat dan ook in de weg staan (zie onderstaande foto's).

U bevindt zich hier: Home Satelliet TV Satelliet Ontvangers Satellietontvangst in het Algemeen