Veel Nederlanders komen op vakantie een bergweg tegen. Soms arriveren ze met schroeiende remmen en klamme handen weer beneden. Hoe rij je veilig in de bergen? Autorijden in de bergen vereist een aangepaste rijstijl. Bergwegen zijn soms smal, hebben veel scherpe bochten en kunnen langs diepe ravijnen lopen.

BERGOP

Schakel bergopwaarts niet te snel in een hoge versnelling. Hou de motor op toeren: ongeveer 3000 tot 4000 toeren, afhankelijk van de auto. Laat ‘m vooral niet in een te hoge versnelling bergopwaarts zwoegen, want dan loopt de motor warm.

WARME MOTOR

Let op de temperatuurmeter. Loopt de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet eventueel kachel en blower vol aan, dan kan de motor z’n overtollige warmte kwijt. Loopt de auto nu nog warm? Dan stoppen en laten afkoelen.

TEGENLIGGERS

bergen Autorijden in de bergen
Reizen

Stijgend verkeer heeft op een smal weggetje meestal voorrang op dalend verkeer. Stijgend verkeer kan lastiger weer op gang komen als het stilvalt. Is de situatie erg ingewikkeld? Dan moet degene die het makkelijkst kan uitwijken dat doen.

INHALEN

Langzaam verkeer geeft vaak met het knipperlicht naar rechts aan dat de weg vrij is en dat je kunt inhalen. Andersom: hangt er een hele sliert (snellere) auto’s achter je, stop dan even op een uitwijkplaats. Je rijdt daarna relaxter verder.

OMLAAG

Omlaag rij je in dezelfde versnelling als omhoog. Dus ben je in de tweede versnelling omhoog gekomen, dan ook in de tweede versnelling weer naar beneden. De auto remt zo op de motor en dat spaart de remmen. Ga je steeds net te hard, schakel dan terug zodat je meer op de motor remt.

REMLICHTEN

Daal nooit af door de hele afdaling te remmen. De remmen gaan stinken, worden roodgloeiend en verliezen hun remkracht. Schakel terug en rem af op de motor.

PROJECTIEL

Sommige bestuurders remmen wel op de motor, maar trappen af en toe de koppeling in om wat sneller te gaan. Dat is levensgevaarlijk, je bent dan een onbestuurbaar projectiel.

AUTOMAAT

Rij je automaat? Kies dan voor de speciale bergversnelling of rij in 1 of 2. In D (Drive) schakelt de auto bergop te snel door en remt hij bergaf niet voldoende af op de motor.

PARKEREN

Vertrouw bij steil parkeren niet alleen op de handrem, schakel ook de eerste versnelling in of de achteruit. Een steen achter de wielen helpt ook.

vallende_gesteente Autorijden in de bergenVALLEND GESTEENTE

Wees op je hoede als er gevallen stenen op de weg liggen. Stop daar niet en rij er ruim omheen. Wees er op voorbereid dat er stenen naar beneden kunnen vallen.

TUNNELS

tunnels Autorijden in de bergenVeel bergwegen hebben korte, vaak onverlichte tunnels. Doe je dimlicht aan en rij rustig, de overgang van felle zon naar de donkere tunnel is groot. Schrik niet: in veel bergtunnels druipt vaak water van het plafond.

Heerlijk op zomervakantie met de auto (en caravan), dat is een prima vooruitzicht. Goed voorbereid zijn op een lange rit, bijvoorbeeld naar het zuiden van Europa, is dan het halve werk.
Zie ook ANWB: [ Verkeersdruktekalender Nederland ] [ Buitenland ]