Artikelindex

Het is je misschien nog niet duidelijk, maar het uitoefenen van krachttraining gebeurd dus wel degelijk in een gymzaal. Als je je afvraagt hoe zo'n zaal eruitziet, wel links hiervan zie je een goed voorbeeld. Meestal zijn het kleine zaaltjes waar er zoveel mogelijk toestellen in worden gepropt. Er zijn natuurlijk ook grotere en beter uitgeruste zalen, maar die komen minder voor. Voor wie begint met krachttraining kan het soms wat onwennig overkomen om alle toestellen zo bij elkaar te zien staan, daarom geef ik hier een klein overzicht van wat je er te beleven valt.

Als je een gouden raad wilt hebben: vraag gewoon aan de mensen die er al langer trainen wat je moet doen, ze zullen je graag helpen en je leert er het vlugst door.

Fitnesstoestellen


In de fitnessclub zijn er verschillende toestellen te vinden. Ze zijn in te delen in 3 grote groepen.
1. cardiotoestellen
2. machines
3. halters

cardiotoestellen Fitnessruimte

1. Onder cardiotoestellen verstaan we de toestellen die voornamelijk gebruikt worden bij de echte fitnessoefeningen (dus geen powertraining). Voorbeelden hiervan zijn de loopband, fietstoestellen, de step, enz. Ze zijn in staat om veel energie te verbranden, het zijn dus calorieverslinders.

gym Fitnessruimte

2. Machines worden wel gebruikt bij powertraining, en dan vooral door beginnende beoefenaars. We bedoelen eigenlijk alle toestellen die gebruikt worden bij powertraining, met uitzondering van groep 3 (de halters). Het handige aan de machines is dat ze de gebruiker minder vrijheid geven waardoor hij minder fout kan doen, en dus ook minder letsels kan krijgen. Maar datzelfde feit is dan ook weer het nadeel van deze toestellen, de beoefenaar krijgt weinig vrijheid en moet zich houden aan het beperkt aantal mogelijke oefeningen.

halters Fitnessruimte

3. Halters zijn de ijzeren staven waaraan aan beide zijden gewicht wordt gehangen. Er zijn zowel korte als lange halters, de eerste worden meestal per twee (één per hand) gebruikt, de andere wordt met beide handen vastgehouden. Ze worden veel gebruikt door gevorderde beoefenaars doordat je met halters meer zelf kunt bepalen wat je traint. Ook de mogelijke variatie van oefeningen is veel groter dan bij machines.