Als je van plan bent om te beginnen of er nog van overtuigd moet worden om er met te beginnen dan vind je hier wel iets dat je kan helpen. Hier vind je onder andere een inleiding tot de sport en enkele regels die je beter in acht kunt nemen. Maar ook als je al een tijdje bezig bent kun je hier nog je gading vinden, om gewoon eens alles op te frissen of om de details die je nog niet wist op te vullen.
Powertraining kun je beschouwen als een basis voor het opbouwen van je lichaam. Het geeft je een algemene conditie en een betere mentale kracht. Als ondersteuning voor andere sporten is het de perfecte uitbesteding omdat het de kracht van je lichaam op welk gebied dan ook kan verstevigen.
Powertraining of krachttraining wordt meestal beoefend in gymzalen (of fitnesszalen), er worden gewichten gebruikt om de spieren tot hoge inspanningen te dwingen, op deze manier zullen de spieren langzaam aan in volume toenemen en zal het lichaam in staat zijn om een grotere kracht uit te oefenen.
Tot zover loopt deze sport dus gelijk met de bodybuilding (om bodybuilding te beoefenen moet je eigenlijk al enkele jaren powertraining achter de rug hebben), het grootste verschil met bodybuilding is echter dat het bij powertraining voornamelijk de bedoeling is om het lichaam in (top)conditie te krijgen, terwijl bodybuilding streeft naar een zo groot mogelijke spieren die in een zekere balans ten opzichte van elkaar moeten staan.
Het is dus zeker niet de bedoeling om een brede kas te krijgen (hoewel dit er uiteindelijk wel van komt). Zo wordt de sport ook gebruikt door (top)sporters voor ondersteuning van de spieren en een grotere krachtontwikkeling, het vele gebruik ervan toont aan dat krachttraining niet meer weg te denken valt in de moderne topsport.
De vele beoefenaars verkrijgen voornamelijk als resultaat een grotere fysieke kracht en een verbeterde fysieke gezondheid.
Het uitoefenen van powertraining gaat gespreid over een langere periode, en er is een zware inspanning voor nodig (en hier hebben we het dus niet alleen over het heffen van zware gewichten maar ook over psychische factoren zoals uithouding en motivatie).
Waarom zou je sporten?
Omdat het ons goed doet, de effecten die het lichaam ondervindt van lichaamsbeweging zijn zeer groot.
Hier is een opsomming:
- Lichaamsbeweging verplicht het organisme meer zuurstof op te nemen en te verspreiden over spieren en weefsels. Die zuurstof maakt een goede verbranding van het voedsel mogelijk en dus ook de productie van de energie die nodig is voor de dagelijkse activiteiten.
- Lichaamsbeweging vergroot enigszins het bloedvolume en dus de hoeveelheid rode bloedlichaampjes die de zuurstof vervoeren. Ze ontwikkelt ook het haarvatenstelsel binnen de spieren, wat leidt tot een betere weerstand van de spierweefsel die deze zuurstof opnemen, meer bepaald de geraamtespieren. Die worden daardoor minder vlug moe en verdragen beter een lagngdurige inspanning.
- Lichaamsbeweging bevordert de longwerking. Enerzijds wordt het longvermogen optimaal gebruikt; anderzijds worden de spieren van de borstkas en van het middenrif (die rond de longen liggen en de ademhaling regelen) krachtiger, wat de uitwisseling koolzuurgas/zuurstof bevordert.
- Lichaambeweging versterkt het hart: het krijgt meer bloed, wint aan kracht en is beter bestand tegen vermoeidheid. Op langere termijn vertraagt lichaamsbeweging de ontwikkelng van atherosclerose, zonder evenwel het opduiken ervan zeker tegen te houden bij voorbeschikte personen.
- Lichaamsbeweging maakt de spijsvertering regelmatiger en bestrijdt constipatie aangezien de darmen erdoor worden aangezet tot meer arbeid.
- Lichaamsbeweging bevordert de slaap, want ze vermoeit het organisme en schakelt storende spierspanningen uit. De slaap wordt daardoor dieper, zodat men nadien echt "als herboren" ontwaakt.
- Lichaamsbeweging bevordt de bloedsomloop naar alle organen en stimuleert dus ook de doorbloeding van de hersenen. Dat werkt zeer positief op de geestelijke activiteit en de verstandelijke vermogens.
- Uit psychologisch standpunt is lichaamsbeweging een echte bron van voldoening, van evenwicht en zelfvertrouwen. Ze biedt meestal een uitlaatklep voor (opgekropte) agressie en helpt ontsnappen aan stress en zelfs aan de overconsumptie van drugs zoals tabak, alcohol, opwekkende of kalmerende middelen.