De spelregels van de dartsport

Wat zijn de spelregels van darten en hoe werkt de puntentelling? In het geval u wat minder bekend bent met deze populaire sport, maar er wel wat meer over zou willen weten geeft Youtips.nl u hier de nodige informatie over het darten!

Een dartspel kan in principe met meerdere spelers worden gespeeld, meestal nemen twee personen het tegen elkaar op. In een dartspel mag iedere speler per beurt drie pijlen (darts) gooien in een dartbord dat ter hoogte van de bull op 173 cm van de vloer aan een muur is bevestigd. Er zijn veel verschillende spelvormen mogelijk. Hier behandelen we de bekendste spelvorm: 501.

Dartpijlen
Een dartpijl bestaat uit een barrel (het onderste metalen deel met de punt), een shaft (verlengstuk tussen flight en barrel) en een flight (stabilisator van de dart, bestaat uit 4 vlakken). De dart mag niet zwaarder zijn dan 50 gram en niet langer dan 30,5 centimeter.

Dartbord en scores
darten_bord Spelregels van de DartsportDe cijfers rond het dartbord staan bewust niet in een logische volgorde, om een belangrijk onderdeel van het darten, het kans berekenen te stimuleren.
We bekijken het dartbord nu van buiten naar binnen. De buitenste smalle ring heet double en als de dart daarin terecht komt, telt de score dubbel. Daarna volgt een bredere ring, ‘bed' genoemd, deze telt eenmaal de score. Dan volgt een smalle ring, deze heet treble en vermenigvuldigt het aantal met drie.
De middelste brede ring is weer een bed en dan volgen Bull (groen, 25 punten) en Bull‘s eye (rood, 50 punten). Treble 20 is dus hoger dan de Bull‘s eye.

Het spel: 501
Als spelvoorbeeld nemen we de manier waarop in de bekende toernooien wordt gespeeld (Masters of Darts, Lakeside). Dit spel heet ‘501‘ en duidt op het puntenaantal waarmee iedere speler begint. Twee spelers nemen het in dit spel tegen elkaar op. Het aantal punten dat per beurt wordt geworpen, wordt van het totaal van 501 punten afgetrokken. Het doel is om zo snel mogelijk op 0 punten te komen. Het spel 501 kan echter alleen worden beëindigd door een zgn. double. Heeft een speler bijv. 40 punten over, dan kan hij het spel beëindigen door een double 20 te gooien. Mist hij de double en gooit hij een enkele 20, dan blijft double 10 over. De hoogste double is dubbel 20 en de laagste is dubbel 1.

Gooi je nu méér dan de vereiste double en er is geen andere mogelijkheid meer, dan vervalt de beurt en gaat de tegenstander verder. Dit kan zich herhalen totdat een speler de double heeft gegooid. Indien een speler teveel gooit dan blijft zijn score op het scorebord onveranderd.

Het is dus zaak, zeker na enige ervaring, uit te rekenen welke mogelijkheden er zijn om een partij snel met een double te beëindigen. De bull (dubbele roos) 50 punten; telt overigens eveneens als een double voor het beëindigen van het spel.

Tips

 • Ben je rechtshandig? Zet dan je rechterbeen voor! (Als je linkshandig bent, uiteraard je linkerbeen).
 • Ga recht voor het dartbord staan. De lijn niet met je voeten overschrijden.
 • Zet je voet overdreven horizontaal tegen de rand of lat.
 • Hel licht voorover om de afstand tot het bord te verkleinen.
 • Houd je dartpijl vast tussen duim en vingers.
 • Houd je lichaam stil.
 • Train jezelf in hoofdrekenen en bepaal dan de snelste uitgooivolgorde.
 • Concentreer je op het getal waarop je wilt gooien.
 • Maak vanuit de elleboog en de pols een gooiende beweging.
 • Tel de waarde van de drie darts bij elkaar op. Deze kun je in mindering brengen op je totaalscore.
 • Haal altijd zelf de darts uit het bord.

Afstanden

darten_afstand Spelregels van de Dartsport