Hetzelfde principe is van toepassing op het kiezen van videoformaten. Er is geen one-size-fits-all videoformaat - niet elke computer, videoplatform of websitebrowser ondersteunt elk videoformaat. Gelukkig hebben we de beste videoformaten op een rij gezet en hun voor- en nadelen op een rij gezet, zodat u kunt leren welk videoformaat u in verschillende situaties kunt gebruiken.

1. MP4
De meeste digitale apparaten en platforms ondersteunen MP4, waardoor dit het meest universele videoformaat is dat er bestaat. De MP4 kan ook videobestanden, audiobestanden, tekst en stilstaande beelden opslaan. Bovendien kunnen ze een hoge videokwaliteit behouden met behoud van relatief kleine bestandsgroottes.

2. MOV
MOV is ontwikkeld door Apple en is het videoformaat dat speciaal is ontworpen voor QuickTime Player. Maar omdat er een versie van QuickTimePlayer voor Windows is, is MOV ook compatibel met Windows. Het videoformaat MOV kan audio-, tekst- en video-effecten opslaan, maar omdat de kwaliteit meestal zo hoog is, neemt het aanzienlijk meer ruimte in beslag op de computer van mensen.

3. WMV
WMV is ontwikkeld door Microsoft, zodat uw publiek dit soort video's op Windows Media Player kan afspelen. Als ze echter een Mac hebben, kunnen ze gewoon een WMV-speler downloaden om WMV-video's af te spelen. Net als het MOV-formaat heeft het WMV-formaat een hoge videokwaliteit, maar dit gaat ten koste van een kleine bestandsgrootte.


4. FLV
FLV is specifiek ontworpen voor Adobe Flash-videospelers en is een van de meest veelzijdige en populaire videoformaten die er zijn - elke webbrowser en elk videoplatform ondersteunt dit type videoformaat.

Als uw doelgroep veel video's streamt op online platforms, zoals YouTube en Google Video, is FLV het videoformaat voor u. Hun bestandsgroottes zijn meestal klein, zodat mensen ze snel kunnen downloaden. Het enige nadeel van het videoformaat is dat het niet compatibel is met iOS-apparaten en veel andere mobiele apparaten.

5. AVI
Een van de oudste videoformaten die er zijn, AVI werd ontwikkeld door Microsoft in 1992. Omdat het al zo lang bestaat, is het AVI-videoformaat een van de meest veelzijdige videoformaten, compatibel met Windows, Mac en Linux en wordt door de meeste ondersteund web browsers.

Met zo'n hoge kwaliteit is de bestandsgrootte van het AVI-videoformaat echter groot, wat voor mensen gunstiger is om op hun computers op te slaan dan te streamen of te downloaden.

6. AVCHD
Panasonic en Sony hebben de AVCHD specifiek voor digitale camcorders ontwikkeld, dus als u regelmatig high-end video's maakt, is het AVCHD-videoformaat perfect voor u.

Aangedreven door H.264 / MPEG-4 videocompressietechnologie, kunt u met het videoformaat ook uren video van hoge kwaliteit opslaan met slechts een kleine hoeveelheid gegevens. Bovendien heeft het videoformaat zowel standaard- als high-definition variaties, en de nieuwste variatie, AVCHD 2.0, ondersteunt zelfs driedimensionale video.