De helft van Nederland is inmiddels in het bezit van een LCD-tv of een plasmascherm. Voor een optimaal resultaat krijg je het advies een HDMI-kabel te kopen bij jouw nieuwe televisie. Er zijn er een heleboel: in alle soorten, maten en prijzen. Kassa, de Verlenging wil weten of er veel verschillen te vinden zijn tussen een HDMI-kabel van 4,- euro, 48,- euro en 140,- euro?
Wij vroegen aan vier HBO-studenten Elektrotechniek aan de Hogeschool Windesheim om te kijken of zij grote verschillen konden vinden in de anderhalve meter lange HDMI-kabel. Wat blijkt? Alle drie de kabels werken optimaal. De studenten konden geen verschillen vinden in het digitale signaal dat via de kabels werd doorgestuurd.
De studenten hebben allerlei tests uitgevoerd. Ze hebben een testopstelling gemaakt met een DVD-speler, een HDMI-kabel en een TV. Daarbij hebben ze een clamp gebruikt (een apparaat dat een spanningspiek van 1100 volt kan maken om het digitale signaal te verstoren). De goedkope en dure kabel hebben geen last van deze verstoringen. Alleen de kabel van 48,- euro heeft het iets moeilijker. Maar deze verstoring is zo extreem en is op geen enkele manier te vergelijken met een thuissituatie. Kortom: alle drie de kabels doen het goed. Maar waarom bijna 140,- euro uitgeven als het ook kan met een kabeltje van 4,- euro.
Betaalbare korte HDMI-kabel net zo goed als dure
Walter Holweg, docent Elektrotechniek aan de Hogeschool Windesheim is niet verbaasd over dit resultaat. Hij zegt: “Een dure kabel is voor huis-, tuin- en keukengebruik niet nodig. Als je een kabel van 1,5 meter gebruikt kun je net zo goed een kabel van 4,- euro gebruiken. Je gaat pas verschil merken als je meer dan 5 meter afstand moet overbruggen. Dan pas is een dure, goed afgeschermde kabel nuttig.”
Maar hoe zit het dan met die vergulde gouden pluggen en afscherming waar verkopers in de winkel over praten? “Aan gouden stekkers heb je niet zoveel. Gouden stekkers gaan oxidatie tegen en zorgen voor een betere geleiding. Betere geleiding is vooral belangrijk bij een analoog signaal zoals bij dure audio-apparatuur.
HDMI maakt gebruikt van een digitaal signaal. Dan heb je niks aan gouden pluggen. Bij een digitaal signaal heb je wél of geen beeld. En de afscherming, waar verkopers over praten in de winkel, is pas belangrijk als je een lange afstand moet overbruggen van 5 meter of meer. Dan loop je het risico dat het beeld wegvalt met een goedkope kabel. Maar de gemiddelde Nederlander heeft zijn DVD-speler direct onder zijn televisie staan, dus is een kabel van anderhalve meter voldoende”, aldus Walter Holweg docent Elektrotechniek aan de Hogeschool Windesheim.
Bron: Kassa
Wat is HDMI 2.0?
HDMI 2.0 is de nieuwste HDMI standaard die vooral in het leven is geroepen om 4K-materiaal in volledige resolutie en met hoge frame rates (50fps of 60fps) te ondersteunen. Daarnaast biedt HDMI 2.0 met 18Gbps een hogere bandbreedte, kunnen er tot 32 audiokanalen ongecomprimeerd doorgestuurd worden, wordt audio tot 1536kHz ondersteund, kunnen er twee verschillende videostreams voor hetzelfde display doorgestuurd worden, is er ondersteuning voor het 21:9 beeldformaat en is er dynamische synchronisatie van audio- en videostreams
Wat is HDCP?
DHCP (High-bandwidth Digital Content Protection) is een standaard die ontwikkeld is door Intel. De standaard maakt beveiliging van digitale content die middels een digitale verbinding (bijvoorbeeld HDMI of DVI) verstuurd wordt mogelijk. Door gebruik te maken van deze beveiligingsstandaard versleutelen contentproviders en fabrikanten van AV-apparatuur de gegevensoverdracht en is het alleen mogelijk om de content weer te geven met apparatuur die daartoe gerechtigd is. Elk apparaat dat ondersteuning voor HDCP biedt heeft daarom een uniek nummer en wanneer dit nummer gerelateerd wordt aan de weergave van illegale content komt deze op een zwarte lijst te staan waardoor je als gebruiker een probleem kunt hebben. De apparatuur kan namelijk beschermde content dan niet meer weergeven.
HDCP 2.2
Verschillende nieuwe receivers en televisies maken gebruik van de nieuwe HDCP 2.2-standaard. Deze standaard moet het onrechtmatig afspelen van beschermde content onmogelijk maken en zal voornamelijk ook door makers en distributeurs van 4K Ultra HD-content ingezet worden. Zo worden onder meer 4K-films, -streamingvideo’s en -uitzendingen van HDCP 2.2-beveiliging voorzien. Alleen apparatuur die ondersteuning voor deze standaard biedt kan de beveiligde content afspelen. Wanneer dit niet het geval is zal de content, bijvoorbeeld een 4K-film, niet getoond worden of getoond worden in een lagere resolutie. Het is dus zeker ook van belang dat je controleert of al je apparatuur (mogelijk met een firmware-update) ondersteuning biedt voor de standaard.