De juiste aansluiting zorgt voor het beste beeld en geluid uit uw satellietontvanger. Als u de achterkant van een satellietontvanger goed bekijkt komt u enkele futuristisch ogende “stekkertjes” tegen. Wij hebben de belangrijkste aansluitingen voor u op een rijtje gezet en zullen u per aansluiting uitleggen wat de voor – en nadelen zijn.
Hoog Frequent
In diverse digitale satellietontvangers is nog een modulator aanwezig om hoog frequent aan te kunnen sluiten op de televisie. Dit geniet niet de voorkeur omdat het geluid via de modulator mono is en het beeld gemoduleerd wordt op een kanaal tussen 21 en in de meeste gevallen 69. Door het overvolle frequentiespectrum en omdat de HF modulator (UHF) van de satellietontvangers niet van superieure kwaliteit is, is de kans op redelijk beeld en geluid beperkt. Wat zijn de voordelen: goedkop, eenvoudig en nadelen: mono audio, ruis.
Composite
Composite heeft een kabel met aan beide kanten een tulpplug. Het signaal wordt volledig over deze ene kabel getransporteerd. Deze aansluiting geeft de minste kwaliteit. Kleine kleurdetails verdwijnen, er is vaak een verstoord kleurenspectrum en voorwerpen met een hoog contrast worden vaak vervormd. Witte en rode stekkers en bussen zijn voor audio. Hierbij geldt altijd dat wit het linkerkanaal voert en rood de rechter. Gele stekkers en bussen zijn voor composit video. Wat zijn de voordelen: goedkoop, met nadelen: ruis en onscherp beeld.
Y/C
Ook wel S-Video (super video) genoemd en vaak ten onrechte: S-VHS. Helderheid (Y) en kleur © zijn gescheiden. Het Y signaal is een zwart/wit signaal. Samen met het C – signaal is een compleet kleurenbeeld op te bouwen. Bij dit signaal hoort de zogenaamde Hosiden connector, met vier kleine pinnetjes. De kleuren zien er veel beter uit dan bij de composite aansluiting. Het enige nadeel van deze aansluit mogelijkheid is dat de Hosiden connector zeer kwetsbaar is. Let bij het insteken van de connector goed hoe die geplaatst moet worden om te voorkomen dat de pinnetjes verbuigen. Wat zijn de voordelen: geen/weinig ruis en scherp beeld en nadelen: aansluiting meestal aan voor of zijkant van de TV.
RGB – aansluiting (Rood Groen Blauw)
De drie primaire kleuren waaruit elke televisiebeeld is opgebouwd, hebben elk hun eigen kabel. De kleurdetails zijn perfect en vervormingen van het beeld zijn bijna niet aanwezig. Dit is zonder meer de allerbeste manier om de beelden te transporteren. Een RGB aansluiting is echter niet compatibel met een zwart/wit televisie, maar zwart/wit films kunnen we met een RGB aansluiting wel bekeken worden op een kleurentelevisie. Wat zijn de voordelen: geen ruis en een scherp en kleurrijk beeld. Nadelen: kabel moet kort zijn.
Scart
In Nederland verkrijgbare audio/video apparaten zijn praktisch allemaal voorzien van een scart connector. Het is een multifunctionele connector die voor meerdere manieren van signaaloverdracht gebruikt kan worden zoals bij de hirboven beschreven S-Video, Composite en RGB. Tevens bevatten scart connectoren de bedrading voor de overdracht van stereo geluid. Als u op zoek gaat naar een scart kabel zult u tot de conclusie komen dat er nogal prijsverschil is. Kiezen voor de goedkoopste scartkabel, of is goedkoop toch duurkoop? Goedkopere scartkabels onderscheiden zich voornamelijk door onvolledige bedrading. Ze zijn meestal niet volledig bekabeld om zo te besparen op materiaalkosten. U hebt dan niet de beschikking over alle functies die een volledige scartkabel wel biedt.
Slechte bekabeling
In een hoge kwaliteit scartkabel zijn normaal gesproken zes coaxkabels opgenomen. Die moeten een karakteristieke impedantie hebben van 75 Ohm. Dit is de constante weerstand van de kabel die ervoor zorgt dat de signalen zonder reflecties worden gedistribueerd.
Slecht afgeschermde of geaarde kabels
Elke kabel die gebruikt wordt in een scartkabel dient zijn eigen aardpunt te hebben om aardlussen te voorkomen, die interferentie kunnen veroorzaken (storingen). Een slecht afgeschermde kabel is gevoelig voor storing door externe bronnen als een DECT telefoon, draadloze videoverbinding of een GSM.
Slecht contactmateriaal
De 21 pinnen die samen de aansluitingen van een scartkabel verzorgen, mogen niet corroderen omdat dit nadelige invloed heeft op de geluid – en beeldwaliteit. Bij corroderen wordt het contactmateriaal door vocht, zuurstof of agressieve chemicaliën aangetast. Door corrosie geleidt de pinconnector het signaal niet meer, maar gedraagt zich als een isolator. Wat zijn de voordelen voordelen: alle videosignalen en audiosignaal mogelijk en nadelen: beetje log en groot, kabel moet kort zijn.
S/PDIF
Sony en Philips Digital Interface maakt gebruik van een coaxiale of optische verbinding voor het doorvoeren van digitaal geluid. S/PDIF coaxiaal werkt met een 75 Ohm coaxkabel. Het signaal dat over de coaxkabel wordt verzonden is een elektrisch signaal. Aan de uiteinden van de kabel zitten of cinch stekkers. Maximaal te gebruiken voor data overdracht tot 96 KHz.
Wat zijn de voordelen: Indien de coaxkabel en de Cinch connectoren exact 75 Ohm zijn is de S/PDIF coax elektrisch gezien een goede verbinding en is de signaaloverdracht optimaal. Nadelen: Bij een misaanpassing van de impedantie gaat dit ten koste van de kwaliteit van het digitale audio signaal. Er kan brom tussen de bron en ontvanger ontstaan omdat de aarde van beide apparaten met elkaar wordt verbonden.
S/PDIF optisch werkt iets complexer. De satellietontvanger zet het elektrische signaal om naar een lichtpuls. Die wordt met een optische kabel doorgegeven aan uw HiFi versterker met S/PDIF aansluiting die het lichtsignaal omzet naar een elektrische stroom. Maximaal te gebruiken voor data overdracht tot 48 kHz.
Wat zijn de voordelen: Geen last van bromgeluid omdat er geen elektrische verbinding tussen bron en ontvanger is. Nadelen: Vervorming van het audiosignaal omdat het elektrische signaal moet worden omgezet in een optisch signaal. De overgang tussen zender/ontvanger en kabel is niet optimaal omdat de kabel nooit exact aansluit op de lens van de zender/ontvanger. Niet gebruiken boven de 48 kHz.