De ArchSat schotelantenne is een Multi-focus schotelantenne. Ontvangst van maar liefst 6 satellietposities op een schotel, zonder een motor te hoeven gebruiken. De schotel zelf is gemaakt van een degelijke kwaliteit staal. Ook de bevestigingsbeugel (de Mount) is van een degelijke kwaliteit staal gemaakt. De hele schotel, met bevestigingsbeugel, is in een opvallende kleur grijs gespoten. De schotelantenne zit in een eenvoudig kartonnen doos, keurig in piepschuim als bescherming voor de schotel zelf.

archsat_multibeam Archsat elliptische satellietschotelIn het piepschuim zijn vakken gemaakt waar de onderdelen zitten. Een echte gebruiksaanwijzing is er jammer genoeg niet. Wel zit er een zogenaamde Exploded view tekening in de doos. Zo`n Exploded view tekening is een tekening waarop alle onderdelen in 3d zijn afgebeeld, alsof de schotelantenne met al zijn onderdelen uit elkaar is gepast. De Exploded View tekening is de enige aanwijzing over hoe de schotelantenne gemonteerd moet worden. Omdat de schotelantenne een heel aantal losse onderdelen heeft is deze tekening belangrijk. Regelmatig even op de tekening kijken is dan ook zeer aan te raden. De schotelantenne wordt met degelijke bouten aan de bevestigingsbeugel (de Mount) geschroefd. Eerst de Mount in elkaar zetten met de arm eraan en dan de schotel voor op de Mount schroeven. Al deze bouten en moeren zijn overigens van een zinklaag voorzien om roesten te voorkomen. Als de schotel gemonteerd is, wordt de LNB houder geplaatst. Deze LNB houder is in feite een dwarsbalkje, voor op de arm. Op deze dwarsbalk komen de LNBF`s. Een gradenverdeling op de dwarsbalk is een hulp bij het afstellen van de LNBF`s. Omdat iedere LNBF apart afgesteld moet worden is dit niet eenvoudig. Ook voor een ervaren doe-het-zelver zal dit de nodige hoofdbrekers opleveren. Het laten plaatsen door een professional is natuurlijk altijd een mogelijkheid.

archsat_a_a_h Archsat elliptische satellietschotelOmdat een duidelijke gebruiksaanwijzing hoe de schotel gemonteerd moet worden helaas ontbreekt, zal de Archsat schotel wat vaker door de vakman worden geïnstalleerd. Toch is het voor de doe-het-zelver geen onmogelijk klus. Geduld is een schone zaak en dat zeker bij deze schotel op. Als de tekening maar gevolgd wordt is het monteren goed te doen. Voor de montage van de bevestigingsbeugel is gekozen voor zware bouten en mastbeugels. De mastbeugel is groot genoeg voor een normale muurbeugel of tegelframe, maar ook voor de zwaardere masten of grotere tegelframe’s. De maximale diameter van de mast mag ruim 6 cm zijn. De bevestigingsbeugel is speciaal gemaakt voor top mast montage. Dat wil zeggen dat de schotelantenne over de bovenkant van de mast gehangen kan worden en dat deze dan steunt op een kleine uitstulping. Hierdoor wordt het afstellen wel een stuk gemakkelijker, de schotel kan per slot van rekening niet naar beneden zaken. Door de brede dwarsbalk kan er gekozen worden voor ontvangst van een breed scala satellietposities. Het hoeft niet beperkt te blijven tot Astra 1, Astra 2 en de HotBird satellieten.

Omdat de schotelantenne met wel vijf LNB’s gebruikt kan worden, moet de schotelantenne eerst grof afgesteld worden. Iedere satellietpositie die men wil ontvangen heeft zijn eigen LNBF en de LNBF moet dus ook per satellietpositie afgesteld worden. Dit afstellen wil zeggen dat de LNBF op een soort rail is bevestigd en door de LNBF naar links of naar rechts te schuiven kan worden. Op deze manier worden alle te ontvangen satellietposities ingeregeld.

De aArchsat schotelantenne is zeker geen kleine schotel en dat is duidelijk aan de meetwaarden te zien. Gemeten is natuurlijk op de Astra 1, waar de Nederlandse zenders zijn, maar ook op de HotBird en de Astra 2. Er zijn drie metingen gedaan. Er is gekeken wat de totale opbrengst van de schotel is. Ook is gemeten wat de afstand is tussen het signaal van de transponders en de achtergrondruis, de C/N waarde. De laatste meting is een BER (Bit Error Rate) meting, waarbij gemeten wordt hoeveel fouten in het digitale signaal zitten. Op de Astra 1 satelliet zijn de Nederlandse transponders gemeten, op de HotBird is gekozen voor de transponders van RAI en HRT. De Astra 2 ten slotte wordt meestal gebruiktvoor ontvangst van de BBC zenders. Opvallend zijnde signaalsterktes, oplopend tot livst 84 dßµV. De sterkste satelliet is de Astra 1, maar ook Astra 2 en de HotBird laten hele mooie signaalsterktes zien. Ook de signaal ruisafstand laat zien dat we met een goede schotelantenne te maken hebben. De C/N waarden variëren wel iets maar, liggen netjes tussen 7dB en 14.4dB. Als laatste is de digitale inhoud van het signaal bekeken met een zogenaamde BER (Bit Error Rate) meting. De Bit Error Rate meting is op alle satellieten goed, alleen op de SBS transponder kunnen niet alle fouten gecorrigeerd worden. Hier blijven na correctie nog achttien fouten per honderd duizend bits over. Meet resultaten die absoluut goed zijn, des te meer omdat de meting bij zeer zwaarbewolkt weer zijn gedaan.lnbhouder Archsat elliptische satellietschotel

Voor de ArchSat satellietschotel zijn speciale multibrackets verkrijgbaar, dus ontvangst van meerdere satellietposities is geen probleem voor de ArchSat elliptische schotel.

Conclusie

De Archsat elliptische schotelantenne is een lastige schotel om te monteren en af te stellen, maar heeft wel een aantal ongekende mogelijkheden. Ontvangst van maximaal vijf satellieten is geen kleinigheid. Door de lastige montage is het een schotel waar niet iedere doe-het-zelver mee uit de voeten kan. De schotel door de professional laten plaatsen kan dan een oplossing zijn. De ontvangst kwaliteit is wel erg goed. Dat op de transponder van SBS niet alle fouten gecorrigeerd kunnen worden zegt niet alles. Dit ligt meer aan de satelliet dan aan de schotelantenne. Door toevoeging van nog meer satellieten kunnen er honderden zenders extra ontvangen worden.

archsat_test_nl Archsat elliptische satellietschotelDe waardering voor de Archsat elliptische schotelantenne is, wat montage betreft magere 2 sterren.
De mechanische kwaliteit verdient door de degelijkheid van de schotel 4 sterren.
En tot slot verdient de schotel voor de ontvangst kwaliteit 5 sterren.

Hier heb je een aantal voorbeelden waarmee je 3 of 6 satellieten kunt ontvangen op een vast opgestelde schotel:
Archsat schotel
Canaldigitaal TripleSat
BISAT - VISIOSAT
TechniSat Multytenne
Triax schotel
Transparante schotel
WaveField
B&R 60 cm schotelantenne
Satelliet schotel ontvangst voor op de Camping