Soms is schuttinghout geïmpregneerd met wolmanzout, een schadelijke stof die binnen afzienbare tijd verboden zal worden. Er is echter ook schuttinghout verkrijgbaar dat met was behandeld of onder hoge druk gestoomd is. Dit is even duurzaam maar veel minder schadelijk voor het milieu. Gebruikt u toch gewolmaniseerd hout, eet dan geen vruchten van planten die vlakbij de schutting groeien (bijvoorbeeld: aardbeien).


Een schutting dient natuurlijk op de eerste plaats voor privacy. Schuttingpalen en -planken kunt u natuurlijk zelf maken. Het is handiger om kant en klare schuttingschermen te gebruiken. Deze zijn in verschillende modellen en maten bij de bouwmarkt verkrijgbaar. Hierdoor kunt u hem heel decoratief maken.

Schutting plaatsenMeet de totale lengte van de schutting op met een landmeter. Voor meer informatie hierover, klik op meten van lengte en breedte. Deel deze lengte door 1.8 en u weet hoeveel palen u nodig heeft. Reserveer een grondboor bij de verhuurafdeling van de bouwmarkt. Hiermee maakt u de gaten voor de palen.

Schutting plaatsenBoor de gaten (50 cm diep) voor de schuttingpalen met een grondboor.

Schutting plaatsenStrooi betonmortel in het gat en giet er een halve emmer water op. Roer het mengsel met een stok goed door elkaar.
In plaats van betonmortel kunt u ook snelcement gebruiken. Dit hardt binnen een half uur uit. Trek wel rubberen werkhandschoenen aan, want het is agressief materiaal.

Schutting plaatsenZet de paal in de nog natte mortel. Duw hem zo diep dat hij 1.80 tot 2.00m boven de grond uitsteekt. Stel hem met loodrecht met behulp van stukjes steen. Laat het beton 24 uur drogen.
Draai voor extra verankering 2 schroeven in de onderkant van de paal. Laat deze 4 cm uitsteken.

Schutting plaatsenControleer met een touwtje en waterpas of de palen even hoog zijn. Zie hiervoor meten van loodrecht en waerpas. Ga uit van de laagste paal en zaag de andere zonodig af. Voor meer informatie hierover, klik op zagen.Schutting plaatsenBoor op 30 en op 160cm boven de grond een gaatje van 3mm in de palen. Schroef de schuttingsteunen op de zijkant van de palen vast.

Schutting plaatsenHou de schuttingdelen op hun plaats en schroef ze aan de steunen vast.

Schutting plaatsenMaak het laatste schuttingdeel op maat, door deze te zagen, en schroef het vast. Druk de grond rondom de palen stevig vast. Voorzie de koppen van de tuinpalen desgewenst van zinken paalhoedjes, tegen het inregenen.

Materialen

Betonmortel
Schuttingpalen (250cm lang)
Schroeven (roestvrij, 4cm)
Schuttingschermen (180x180cm)
Schermsteunen


Gereedschappen

Boormachine
Grondboor
Handzaag
Houtboor (3mm)
Schroevendraaier