Met het aanzetten van de lichtschakelaar gaat de ventilator draaien. Na het uitzetten van de schakelaar zal de ventilator nog enige tijd doordraaien. Dit is afhankelijk van de tijdsindelingen schroef (potmeter D) en zal tussen 1 tot 20 minuten bedragen. Het instellen van de timer doet u door met een passende schroevendraaier de tijdinstelling schroef te verdraaien. Linksom draaien geeft een kortere, rechtsom een langere tijd. De voor u beste uitlooptijd kunt u naar wens instellen.

 

Montage

Een blauwe, zwarte, en groen/gele draad uit het plafond voor de lamp. De de ventilator heeft een bruine (L stroomdraad), blauwe (N neutraal) en een zwarte draad (S of SL schakeldraad).

Volgens de handleiding is het simpel: bruin op bruin, zwarte op zwarte, blauwe op blauwe. Probleem is dat bruine draad ontbreekt of draad kleuren kloppen niet!

wc_schakelaar WC Ventilator met timer

wc_aparte_schakelaar WC Ventilator met timer

Het schema de WC-timer(kant u misschien gedeeltelijk gebruiken):

wc_timer_schema_m WC Ventilator met timer

Je moet dus nog ergens de fase (bruine draad) aftakken, deze vind je bij elke WCD en waarschijnlijk ook bij de schakelaar van je lamp. Maar allemaal combinaties uitproberen is niet verstandig, hij kan er door kapot gaan.

Schakelaar hoort een bruine en een zwarte draad te hebben. Als er andere kleuren gebruikt zijn zal dit waarschijnlijk door beun de haas zijn aangelegd die even niet de juiste kleur draad had. U hoopt soms dat zo iemand nog eens met z'n eigen bende mag werken en een flinke opdonder krijgt.

Bij de lichtschakelaar vindt u soms alleen zwarte, blauwe en groen/gele draden of zwarte en rode draden. Maar een bruine zit er echt niet bij. U kunt gewoon controleren met een spanningzoeker.

Extra draden aanleggen:
Bruine draad
Blauwe draad
Zwarte draad