Met een inbouw muurventilator raakt u onfrisse en vochtige lucht in badkamer en toilet snel kwijt. De maximale trek ontstaat als u de ventilator recht tegenover de luchttoevoer plaatst en zover mogelijk daar vandaan. De plaats hangt natuurlijk ook samen met die van de stroomtoevoer. Als u de ventilator aansluit op het centrale lichtpunt, dan slaat hij aan zodra iemand de ruimte gebruikt.

Stappenplan

1 Muurventilator inbouwenTeken het gat op de binnenmuur af. Boor gaten door de muur heen, loodrecht op de getekende lijn.

 

 TIP!
Krab eerst de voegen rondom de betreffende tegels uit. Kras voor elk boorgat een putje in het glazuur met een stalen spijker, zodat de boor niet ‘wegloopt’. Zet het klopmechanisme van de boormachine uit.

2 Muurventilator inbouwenKrab eerst de voegen rondom de betreffende tegels uit. Kras voor elk boorgat een putje in het glazuur met een stalen spijker, zodat de boor niet ‘wegloopt’. Zet het klopmechanisme van de boormachine uit.

 Hak eerst zowel aan de binnen- als aan de buitenkant een ondiep gat (met een kleine steenbeitel en een vuistje). Werk vervolgens van binnenuit naar buiten toe.


3 Muurventilator inbouwenKap bij een spouwmuur eerst de liggende voeg uit, over een breedte van 2 stenen. Schuif een stukje hardboard door de spleet in de spouw, om het gruis op te vangen. Haal na afloop het puin en gruis via het gat weg en maak de voeg weer dicht. Zo voorkomt u vervuiling van de spouw waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.

 

 

 


4 Muurventilator inbouwenZaag een stuk PVC pijp op maat (ijzerzaag) en schuif het door het gat. Maak de kier aan de binnenkant dicht met acrylaatkit, aan de buitenkant met PUR schuim. Schuif de ventilator in de pijp en zet hem op de muur vast (pluggen, schroeven).

 

 

 


5 Muurventilator inbouwenMonteer het ventilatierooster op de buitenmuur (schroeven, pluggen). Zorg dat de lamellen dakpansgewijs naar beneden wijzen.

 

 

 

TIP !
Denk aan uw veiligheid. Draag tijdens het boren en hakken werkhandschoenen en een veiligheidsbril.


6 Muurventilator inbouwenSluit de ventilator aan op het lichtnet. Heeft de ventilator geen vochtsensor, stel dan een doorlooptijd in: de beslagen badkamerspiegel moet binnen 10 minuten weer helder zijn.

 

 

 

 

7 Muurventilator inbouwenReinig de ventilator met een licht vochtige doek en een sopje. Zorg dat er geen water in het motorhuis loopt!

 

 

 

Overzichtstekening

8 Muurventilator inbouwenBoodschappenlijstje:
Acrylaatkit
Elektriciteitsdraad (3-aderig)
Muurventilator (juiste capaciteit)
Pluggen (6mm)
PUR schuim
PVC pijp
Schroeven
Ventilatierooster

Gereedschap:
Boormachine
Draadstriptang
IJzerzaag
Kitspuit
Leidingzoeker
Spanningzoeker
Steenbeitel