Installeer geen onbekende of illegale software
Als u gebruikmaakt van internet of e-mail, bestaat de kans dat u een virus of onbekend programma downloadt. Dit kan de werking van uw bestaande programma's wijzigen wat ongewenste gevolgen kan hebben. Installeer dus nooit een onbekend programma dat u aangeboden krijgt via bijvoorbeeld uw e-mail. De Rabobank zal nooit programma's via e-mail aanbieden.

Beveilig uw computer en netwerk
Beveilig uw computer en (draadloos) netwerk met een wachtwoord. Zo kunnen onbevoegden hier geen gebruik van maken.

Bescherm uw wachtwoorden
Het beleid van de Rabobank is om nooit te vragen naar wachtwoorden of codes. Wij zullen u dan ook nooit bellen en u naar uw pincode of Rabofooncode vragen. Geef nooit uw wachtwoorden waarmee u uw software of uw toegang tot internet heeft beveiligd.

Installeer een anti-virusprogramma en firewall
Helaas kunnen virussen op computers nog steeds grote schade aanrichten. Maak daarom gebruik van een actueel anti-virusprogramma en personal firewall. Een personal firewall is een programma dat uw computer beschermt tegen misbruik van buitenaf en waarschuwt wanneer iemand uw computer wil binnendringen. Let er wel op dat u steeds recente updates installeert.

Zorg ervoor dat het anti-virusprogramma steeds actief is, ook als u niet met internet bent verbonden. Laat het anti-virusprogramma op gezette tijden een volledige scan op uw computer uitvoeren. Mocht een actief virusprogramma of firewall problemen geven met de werking van Rabo Internetbankieren, raadpleeg dan de instellingen van het virusprogramma of de firewall.

Verwijder spyware
Als u wel eens programma's downloadt van internet, kan uw computer spyware bevatten. Spyware zijn kleine programma’s die bijhouden wat u precies uitvoert op uw computer. Deze informatie wordt aan de makers ervan doorgegeven. Regelmatig uw computer scannen op spyware voorkomt dat dit gebeurt. Via internet zijn een aantal goede gratis programma's te downloaden waarmee u kunt controleren of er spyware op uw computer aanwezig is. Deze programma's kunnen er ook voor zorgen dat de spyware weer wordt verwijderd.

Gebruik de nieuwste versie van uw internetbrowser
Controleer regelmatig of u de nieuwste versie van uw browser gebruikt. Browsers worden vaak aangepast met meer en betere beveiligingstechnieken. Er worden ook regelmatig reparatieprogramma's voor browsers uitgebracht. Raadpleeg de 'Helpfunctie' van uw browser hoe u dit het gemakkelijkste kunt doen.

 • Opruimen harde schijf
  Ruim uw harde schijf op voordat u uw computer aan een ander geeft of verkoopt. Het beste is om de harde schijf helemaal te formatteren. Verwijder in ieder geval alle cookies, tijdelijke internetbestanden en andere vertrouwelijke informatie.

  Besturingssysteem up-to-date
  Zorg ervoor dat uw besturingssysteem voorzien is van de laatste updates. Microsoft geeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid Windows (automatisch) up-to-date te houden via http://windowsupdate.microsoft.com/
  Voor Apple kunt u kijken op http://www.apple.com/nl/macosx/upgrade/softwareupdates.html

  Test uw Computer Beveiliging hier